Zašto imamo potrebu da “čačkamo” svoje lice i KAKO DA KONAČNO PRESTANEMO?

Postoje oni ljudi koji nikada ne diraju svoje lice bilo ono čisto ili ne, ali opet postojimo i mi koji čačkamo i cedimo svoje lice i kada nema šta da se iscedi. Budimo iskreni, koliko nas oseća zadovoljstvo kada pukne bubuljica ili iscedi onaj najveći mitiser?

Priznajmo da zvuči grozno, ali to je jednostavno jedna od naših loših navika. Na taj način, kada počnemo sa svakodnevnim ceđenjem lica, sve više ulazimo u taj začarani krug iz kog vremenom postaje sve teže izaći. Nažalost posledice su neizbežne, ali sa druge strane nikad nije kasno da prestanete sa čačkanjem i zacelite sva nastala crvenila, ranice ili čak ožiljke.

Osim toga veoma bitno je da odgonetnemo zašto to radimo. Opšte je poznato da bubuljice iskaču zbog stresa, preteranog unosa slatkiša ili poremećaja hormona, ali zašto imamo potrebu da satima budemo ispred ogledala cedeći ih?

Znate onaj osećaj kad se posle dužeg perioda trgnete i shvatite da nije prošlo samo par minuta već mnogo više, nekada čak i više sati. Nakon toga se osećate loše i pitate: Šta je sa mnom? Jesam li normalan/a? Uništio/la sam svoje lice. Nikada neću uspeti da ga zacelim… Ali bez obzira na grižu savest sutradan ponavljate istu radnju i tako u krug.

Većina dermatologa se složila da je u većini slučajeva reč o anksioznosti. Osim klasične anksioznosti, uzrok učestalog diranja lica može biti problem sa paničnim napadima ili opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Takođe uzrok može biti depresija, psihoza ili paranoja. Svakako možemo zaključiti da je sve stvar psihičke prirode. Kako god bilo, ove navike nije nemoguće rešiti!

Uvek se možete posavetovati sa dermatologom ili čak otići kod psihologa. To je sve normalno i vaš odlazak kod psihologa ne znači da ste ludi, već da ste svesni svog problema i želite da radite na sebi.

Samim tim to što ste svesni da vam je potrebna pomoć daje vam veliku prednost u odnosu na osobe koje ne žele sebi da priznaju da imaju problem ili ga još nisu ni osvestile.

I za kraj vam nudimo par korisnih saveta koje možete i sami primeniti:

  • Izbegavajte ogledala koja uveličavaju! Ničija koža ne izgleda savršeno u njima!
  • Možete reći vama dragim osobama da povedu računa o tome koliko vremena provodite u kupatilu i samim tim vas upozore kada se zadržite ispred ogledala.
  • Zalepite na ogledalo poruku koja će vas svakodnevno podsećati da ne dirate lice.
  • Vodite računa o nezi svoje kože. Svakom tipu kože prija drugačija vrsta nege. Stoga, nađite preparate koji vam odgovaraju i nema više izgovora!
Foto: Pixabay

Sve se može rešiti ako ste zaista odlučni i uporni!

Autor: Slobodanka Zelić