“Sinhro prijateljstva su prijateljstva za ceo život”

Nevena Dimitrijević se 17 godina bavi ovom prelepom profesijom koja ju je odvela na svetska takmičenja. Pročitajte intervju i saznajte kako je to sve počelo.

Kako si počela da se baviš sinhronizovanim plivanjem?

,,Roditelji su me upisali na plivanje kad sam imala 5 godina i ubrzo sam prešla na sinhrono, po preporuci kume koja je u tom momentu bila trener”.

U kom si klubu i kako ti se čini sihronizovano plivanje u odnosu na obično?

,,Treniram u klubu “25. maj”, a što se tiče težine sportova, smatram da su oba teška na svoj način. Sihnrono plivanje je zahtevno jer obuhvata više sportova, takođe je potrebno dosta vremena i ponavljanja kako bi se uskladili pokreti i usavršili detalji u koreografijama. Ono što je meni zanimljivo kod ovog sporta jeste to što mi dopušta da izrazim svoju kreativnost uz dozu glume i gracioznosti”.

Kako izgleda trening?

,,Trening nam izgleda tako što se prvo zagrejemo i razgibavamo, zatim ulazimo u vodu i radimo plivački deo i onda u zavisnosti u kojoj smo fazi pripreme za takmičenje radimo tehnike i koreografije”.

Na koja sve takmičenja si išla i šta si osvajala?

,,Što se tiče Fina world series ove godine smo bile u Parizu, Kazanju, Tokiju, Pekingu, Barseloni i onda u super finalu u Budimpešti”.

“Len evropski kup u Sanpeterzburgu – tu sam u duetu ušla u finale sa mojom partnerkom Jelenom Kontić”.

“Svetsko prvenstvo Fina Gwangju u Severnoj Koreji”.

“Fina artistic swimming world series-Peking – slobodni solo, tu sam uzela srebro”.

Kako postižeš školu i treninge?

,,Kada sam bila u srednjoj školi uspevala sam da uklopim sve, naravno uz dobru organizaciju i učenje na vreme, ali na fakultetu je teže pošto je raspored predavanja drugačiji i fakultet je na jednoj strani grada, a bazen na drugoj strani grada. Kada je sezona takmičenja dešava se da sam odsutna više od mesec dana, tako da uopšte nisam prisutna na predavanjima i vežbama. Uglavnom definitivno je teško uklopiti fakultet i treninge, ali nekako uspevam!”

Nadamo se da ste bolje upoznali sinhrono plivanje i dragu Nevenu koja uživa u ovoj profesiji.

Neven Dimiteijević