SAZNAJEMO: Odgovori na najčešca pitanja o tetoviranju!

Tetovaže, umetnost, trend ili pak nešto drugo? Iako su mišljenja podeljena, jedno je sigurno: treba dobro razmisliti o tome da li smo spremni da je nosimo sa sobom ceo život. Koja mesta su najbolnija, koliko košta tetovaža, su samo neka od najčešćih pitanja koji tatto majstori dobijaju svakodnevno. Ekskluzivno za Skeč, tattoo umetnica i vlasnica studia Pickled Brain u Beogradu, Sanja Tomašević, odgovara na ova, ali i na mnoga druga najčešće postavljena pitanja u vezi tetovaža i tetoviranja.

Kad je vreme za prvu tetovažu?

”Idealno vreme za prvu tetovažu, a i za bilo koju posle prve, je momenat kada klijent odluči koji je motiv idealan za njega”.

Kako odabrati mesto na kom će se nalaziti tetovaža?

”Što se tice mesta, to je jako bitno pitanje koliko i odabir samog motiva. Kada izaberete željenu sliku sledeće sto bi trebalo da znate je u kojoj veličini bi je radili, na osnovu toga se bira i mesto. Ako niste sigurni koje mesto bi vam najbolje pristajalo, uvek možete da pitate svog tattoo majstora da vas posavetuje”.

Kako da odaberem studio i umetnika?

”Svaki umetnik bi morao da ima portfolio sa urađenim svojim radovima, gde možete da vidite radove i stil majstora. Salon bi trebao da bude prijatan i čist, trebali bi da obratite pažnju da li je vaš tattoo majstor otvorio sterilne i neotpakovane nove igle i boju pred vama. Ako vam se u bilo kom trenutku učini da je sumnjiv neprofesionalan ili aljkav u svom poslu, imate pravo da odustanete od tetoviranja”.

Od cega zavisi cena tetovaže?

”Cenovnik je večito pitanje klijenata, nažalost, nekada je i presudan, ali ne bi trebalo uvek da bude. Tetoviranje je kompleksan i nije često jednostavan proces, u njemu treba imati strpljenja i posvećenosti.. Ne postoji univerzalna cena tetovaže, sve je individualno, jer su sve slike različite. Cena tetovaže zavisi od veličine, težine i da li su u boji ili ne”.

Koliko treba tetovaži da zaraste?

”Sedam do deset dana u zavisnosti od veličine”.

Koja su najbolnija mesta za tetoviranje?

”Najbolnija mesta za tetoviranje su definitivno svuda gde je tanka koža i gde je bližu kost (rebra, laktovi, kolena, kičma), ali sve je to podnošljivo”.

A ona manje bolna?

”Manje bolna mesta su rame, list i noge”.

Da li je istina da se sitne tetovaže brzo unište?

-Ako su lepo urađene, ne bi trebalo da se pokvare i posle zarastanja. 

Da li crne tetovaže traju duže nego one u boji?

”Ne, ako su boje kvalitetne i ako je tetovaža kvalitetno urađenja, trebalo bi da traju isto”.

Da li tetovaža boli?

”Pa nije da ne boli, ali je zaista podnošljivo. Veće tetovaže se rade iz dva termina, manje u jednom. Tako da za 2 do 3 sata neka srednja veličina tetovaže može da se uradi i da se ne oseti previše”.

Još neki Sanjini radovi:

@pickled_brain_tattoo

One comment

Comments are closed.