Najlepša letnja mesta u Srbiji!

Deset srpskih mora!

Mnogi ljudi za vreme letnjih raspusta idu van Srbije, a nisu svesni kakvu lepotu ova zemlja ima, ali ona mora i da se neguje!

Naša zemlja je bogata bujnom prirodom, ali danas posvećujemo pažnju jezerima. Jezera mogu biti čak i čistija od mora, zato vam preporučujemo 10 najlepših jezera u Srbiji.

Borsko jezero

Nalazi se u istočnoj Srbiji u podnožju planine Crni vrh i paleovulkanske kupe Tilva Njagre. Ovo veštačko jezero pored kristalne lepote ima i kristalno čistu vodu, a pojedini delovi su toliko čisti da voda može da se pije.

Vlasinsko jezero

Najveće veštačko jezero okruženo gromadnim planinama i skrivenim zalivima. Vlasinsko jezero nalazi se na jugoistoku, na teritoriji opštine Surdulice. Na jezeru pored kupanja i pecanja možete jedriti i veslati.

Belocrkvanska jezera

Na jugoistoku Banata nalazi se mesto Bela Crkva koje je prepuno prozirno zelinim jezerima koja već godinama oduševljavaju posetioce. Belocrkvanska jezera čine: Glavno,Vračevgajsko, Šaransko i Šljunkara jezero. Jezera su nastala iskopavanjem šljunka zbog čega imaju svoju specifičnu i privlačnu boju.

Bovansko jezero

Nalazi se na Sokobanjskoj Moravici. Ono je veoma sređeno i uređeno za kupače kako bi se osećali kao na moru. Ovo jezero je bogato ribama poput soma, smuđa, šarana, tostolobika i mrene. Pored ribolova, Bovansko jezero je pogodno i za jedrenje i veslanje..

Đerdapsko jezero

Đerdapsko jezero nalazi se u istočnoj Srbiji, na granici sa Rumunijom. Lepotu ovog jezera čine Đerdapska klisura i Nacionalni park Đerdap.

Palićko jezero

Nalazi se na oko 8 kilometara od Subotice pored mesta Palić. Ovo jezero je poznato po raznovrsnim vrstama riba i ptica. Jezerska voda i mulj su bogati lekovitim svojstima i to se znalo još od kraja 18. veka.

Srebrno jezero

Srebrno jezero je veštačko jezero na obali Dunava u istočnom delu Srbije. Pogodno je za porodična putovanja, pored prelepih obala možete krstariti, zabavljati se u akva parku. Takođe, ono što možete obići jesu arheološka nalazišta Lepenski vir i Viminacijum, Ramsku i Golubačku tvrđavu, manastire Tuman i Nimnik..

Jezero Gazivode

Ovo jezero je izuzetno bogato ribom. Iako turistički potencijal nije baš sjajan dosta turista dolazi ovde zbog raznih istorijskih otkrića. Zanimljivo je da je prošle godine veliki broj istraživača odličio da istraži dubinu ovog jezera i ono što su našli smatra se značajnim otkrićem, a našli su nekoliko spomenika i nekropola.


Jezero Perućac

Pregrađivanjem reke Drine nastalo je i čuveno jezero Perućac. Pored raznovrsnih riba, jezero je bogato splavovima koji su načičkani pri obali i mogu se pomerati. Voda je odlična u jeku letu, u julu i avgustu, kada možete doći da se osvežite.

Zlatarsko jezero

Na jugozapadu Srbije u dolini reke Uvac i između planine Zlatar i Zlatibor nalazi se Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod. Ovo jezero vam pruža tako neverovatan osećaj kao da ste na najlepšoj plaži na svetu.

Nadamo se da ćete se odlučiti da jednog lepog dana posetite ova prelepa jezera i da ćete osetiti tu lepotu i čar srpske prirode!