Neka zajedno zasviraju Zdravko Čolić sa Kalenićeve pijace i Pink Floyd Special Edition sa Amazon-a

S obzirom da su se proteklih par godina ploče vratile u ”modu”, što baš i nije ono što se meni lično sviđa, onda bi trebalo i da znate na kojim mestima možete naći kvalitetan asortiman ploča, a da ne potrošite čitavo bogatstvo.

Izvor: SKEČ

Kako sam i ja posednik i posrednik velikog broja ploča, koje su skupljane godinama i tražene po raznoraznim mestima, želim da naglasim da najbolje možete proći po buvljacima i pijacama, ti ljudi ne znaju šta prodaju, pa prodaju za 100 do 200 dinara Zdravka Čolića u savršenom izdanju. Naravno, pored solidno očuvanih primeraka imate i one primerke na kojima su mačke oštrile kandže ili izgledaju kao da su korišćene kao tiganj na kom je svakodnevno pržena kajgana. Povedite računa i pažljivo pregledajte celu ploču. Uglavnom se ovakve situacije odvijaju na pijacama u centru grada.

Pored pijačara, imate i one kolekcionare po ulicama koji ti za EKV ploču traže 10 hiljada i verovatno izjave da ju je Milan Mladenović, kao Aleksandar Makedonski Ilijadu, stavljao ispod jastuka kad je išao da spava. Bitno je da ne budete naivni jer su oni u stanju da vam prodaju laži na koje će se primiti neko ko još uvek nije uplovio u te vode. Sa ovakvim prodavcima je najbitnije cenjkanje do smrti, bitno je da se nećkate, da kukate kako je skupo, da zovete majku pred njima i da joj plačete kako je to ploča koja bi vam spasila život, i tako te banalnosti, jer ”cenjkaroši” ne mogu sebi da dozvole da izgube kupca. I NIKAKO ne smeju da vas skontaju da nemate ni groša u džepu, onda će vas ignorisati do sudnjeg dana.

Imate naravno i prodavnice ploča gde možete da kupite novi album Tejlor Svift za četiri hiljade i da vas prati senka sramote do kraja života svaki put kad uđete ponovo u tu prodavnicu. Naravno, uvek je sigurnije kupiti novu neotpakovanu ploču nego polovnjak za koji ste mislili da je u okej stanju, ali kad ste je pustili gramofon vam je dobio štucavicu. Caka je u tome da ćete dati mnogo više novca, ali to je okej.

Izvor: SKEČ

Najskuplje prodavnice ploča su u sklopu velikih knjižara (Delfi i Vulkan), koji su osetili kako juri struja ”vraćanja ploča u modu” i podigli cene toliko da biste mogli da se lepo hranite nedelju dana. Pored njih, postoji jedna mala prodavnica u Čumićevom sokačetu, Mascom Records, koja ima dobar izbor i stvarno okej cene, ako ništa, to je moja najposećenija pločarnica. Morala bih da napravim paralelu između Mascom-a i knjižara, gde se cene za istu ploču razlikuju i za hiljadu dinara, tako da za Mascom sve preporuke.

Pored Mascom-a, imate i kafiće koji pored točenog piva i kapućina imaju i veliki izbor ploča. Dva najistaknutija, po mom mišljenju, su Metropolis i LEILA Records. Pored ploča imate i dobre svirke, pogotovo u Metropolis-u (provereno), tako da tri u jedan. Cene su takođe okej, malo više od Mascom-a, ali daleko niže nego u knjižarama.

Izvor: SKEČ

I za kraj, pošto neke ploče nekih izvođača naravno ne postoje kod nas, jedini način kako da ih uvrstite u svoju kolekciju jeste da naručite preko Amazon-a, što je iskreno najbolja solucija ako ulovite dobar shipping, samo morate da čekate jedno mesec dana dok vam poštar ne zakuca na vrata. Ako se malo više date u traženje svoje ploče na internetu možete zaista da naiđete na veoma povoljne ponude, ali sa druge strane, malo gubi čar taj ”pohod” na ploče kad idete od pijace do pijace, cenjakte se, upoređujete cene i najzad, kad kupite ploču da je trijumfalno prenesete kroz gradski prevoz i nestrpljivo uletite u kuću da je prvi put pustite. Tako da, sve je izbor.