ALKOHOLIZAM KOD MLADIH – Ovo su znaci da ste zavisni od alkohola

U današnje vreme postalo je normalno da svakodnevni izlasci mladih budu propraćeni velikim količinama alkohola. Većini tinejdžera vikend je rezervisan isključivo za zabave i izlaske koji se organizuju radi opijanja.

Kada je u pitanju alkoholizam kod mladih, veoma je bitno napomenuti da on ima određene specifičnosti u poređenju sa alkoholizmom kod starijih. Kod tinejdžera se pijenje uglavnom odvija po takmičarskom tipu. Osim toga, sve više je popularnije kombinovanje više vrsta alkoholnih pića ili kombinovanje alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci.

Foto: Pixabay

Preterana konzumacija alkohola izaziva ozbiljne posledice na psihičko i fizičko zdravlje, a posebno kod mladih. Stoga želimo da mladim ljudima skrenemo pažnju na posledice prilikom konzumiranja alkohola.

Ovih 5 mentalnih sposobnosti je sklono oštećenjima od upotrebe alkohola:

Memorija

Problem se javlja pri formiranju novih sećanja, dok se sećanja na prethodno odvijaju neometano.

Pažnja i koncentracija

Prve prepreke se primećuju pri zadacima koji zahtevaju ove funkcije.

Apstraktno razmišljanje

Podrazumeva smetnje u interpretaciji značenja, geometriji, algebri, razmišljanju o bilo čemu van konkretnih objekata i stvari koje vidimo oko nas.

Rešavanje problema

Rešavanje problema podrazumeva mentalnu fleksibilnost. Hronično pijenje ubija sposobnost promene direkcije u mišljenju tj. promene u strategiji pristupa problema koja je neophodna ze njegovo efikasno rešavanje.

Percepcija emocija

Deo mozga koji služi za razumevanje tuđih emocija se pokazao kao osetljiv na alkohol, tako da se pri hroničnom alkoholizmu gubi ova sposobnost.

Osim toga skrenućemo vam pažnju na najčešće znake alkoholizma!

Kako biste prepoznali da je neko zavistan od alkohola ili da vama treba pomoć u lečenju od bolesti zavisnosti približićemo vam tipično ponašanje alkoholičara.

Osoba koja je slaba na alkohol:

-redovno pije kako bi podigla samopouzdanje

-zbog pića zapostavlja aktivnosti koje su joj ranije bile bitne

-kvari odnos sa prijateljima i porodicom (iako je svesna toga, ne prekida sa opijanjem)

-krije da pije od sebi bliskih ljudi

-unapred pravi planove vezane za alkohol

-uzima sve veće količine alkohola kako bi se osećala bolje

-počinje da pije sve ranije i ranije u toku dana

-nakon noći koje se opijala ujutru se oseća anksiozno i loše, a nekada se čak i trese.

Foto: Pixabay

Za kraj bitno je napomenuti da pijenje alkohola kod mladih ne mora uvek da rezultira zavisnošću. Zavisnost nastupa posle više godina učestalog opijanja.

Mlade ljude treba podržavati u njihovom angažovanju u aktivnostima u kojima će biti više korisnih sadržaja i na taj način im omogućiti da sami donose ispravne odluke i izbore.

Autor: Slobodanka Zelić