a wake up call: male navike za velike promene i zašto su one uopšte bitne

Verujte na reč, i najmanje sitnice koje (ne) radite svakog dana imaju ogroman uticaj na onaj sledeći, koliko god to tako na prvi pogled tako ne izgledalo. Neke od svakodnevnih i naizgled nebitnih stvari koje ponavljate iznova i iznova, koje se mogu veoma lako promeniti, bukvalno imaju moć da vam oblikuju dan za danom, tako mesece pa čak i godine.

Iskreno verujem da se sve dešava sa razlogom. Ponekad je razlog prosto to što ste lenji i donosite loše odluke. Nije toliko komplikovano, samo kako-kome teško za prihvatanje. I to je sasvim okej. Ali, izaći na vreme iz pogrešne priče je pola zdarvlja. Literally. Zato mislim da ove navike mogu da budu ( i za mene barem jesu) razlog većoj produktivnosti i ličnoj promeni (na bolje, hvala lepo).

📚 Čitajte bar 20 minuta dnevno – Koliko god dosadno i nepotrebno zvučalo, sklonost svakodnevnom čitanju, pa čak i na svega 20 minuta može u drastičnoj meri poboljšati vaše sposobnosti kvalitetnijeg pisanja i svakodnevnog izražavanja. Isto tako, čitanje ima veliki uticaj na kompletan vokabular i tehniku bržeg čitanja.

Fun fact: većina svetskih multimilionera u proseku pročita 2 knjige mesečno.

Probajte da govorite “hvala” umesto “izvini” – U prikladnim situacijama, naravno. Na primer pokušajte češće nekome da govorite “hvala ti što si me sačekao/la” , pre nego “izvini sto kasnim” i slično tome. Zahvalnost je uvek lepše čuti od izgovora i žaljenja…

🗝Moje zlatno pravilo za getting things done: ako će ti nešto oduzeti manje od dva minuta vremena, završi ga odmah i ne ostavljaj za kasnije.

Kada se osvrnete na to, vrlo je verovatno da ćete uvideti da mnooogo stvari ostavljate za ono “posle ću” a posle bude još više obaveza. I eto, odjednom se pojavi ona klasik tenzija tipa “aLi jA nEmaM vRemEnA za To sAda” a imao/la si malopre… Budite realni, završite sve što možete ovde i sada.

Prosto i jednostavno: kasica za sitniš nakupi više novca od očekivanog.

💰 Ništa vas ne košta da ponovo počnete sa sakupljanjem kovanica koje vam ostanu od kusura iz prodavnice ili slično. Ako ništa drugo, za neko vreme će vam doneti nešto novca. Ali jedna bitna napomena: strpljenjee e e. Nemojte molimmm vas da budete kao moja drugarica koja me je nešto malo od početka dijete pitala nešto kao “nisam jela smeće hranu vec 5 sati, zašto ne izgledam kao Victoria secret anđeo još uvek” ughh..

Potrudite se da sveke večeri idete na spavanje i svakog jutra ustajete u približno isto vreme. Pomoći će vam da se osećate više organizovano, i ne, ne lupam gluposti, stvrano radi (pa dobro, meni radi*).

Što se učenja nečeg novog svakog dana tiče, iskreno predlažem neki novi jezik. Ako se postepeno radi na tome i nije toliko teško koliko se čini. Po tri nove reči tog jezika dnevno čini čuda. Za ovaj korak preporučujem aplikaciju Duolingo koja je meni lično dosta pomogla oko drugog stranog jezika u srednjoj. Naravno, pored ove postoje i mnoge druge aplikacije za učenje jezika i definitivno mnogo korisnije od Subway Surfers i tome slično…