Zašto mladi fudbaleri veoma rano odlaze u inostranstvo? Šta im to donosi?

Svedoci smo toga da naši mladi fudbalski talenti u vrlo ranim godinama napuštaju naš fudbal i državu, ali zašto je to tako? Da li im to donese uspeh ili, pak, neuspeh?

Srbija ima mnogo značajnih, dobrih i produktivnih fudbalskih škola, naročito u Beogradu, počevši od naša dva najveća kluba, Partizana i Zvezde, ali ne smemo da zaboravimo ni ostale koji su dali ogroman broj igrača svetskom fudbalu. (Vojvodina, Rad, Ofk Beograd, Čukarički, Voždovac…)
Retki su slučajevi igrača koji se dugo zadrže kod nas u ligi i ne žure u inostranstvo. Za razliku od njih, veliki broj ode prerano i tada kreće pad u njihovim karijerama, jer ne dobijaju šansu.

Kako počinje njihov put u inostranstvo i žašto gotovo uvek bude neuspešan?

U početku često ne bude mesta za njih odmah i bivaju poslati na ‘kaljenje’ u druge klubove i ne igraju mnogo utakmica. Tada automatski gube status u svojim klubovima i nikada ne dobijaju šansu da se pokažu. Kasnije, počinje oživljavanje karijera i veliki broj povrataka u srpski fudbal gde traže odskočnu dasku za budućnost.

Šta bi bilo drugačije da oni ne odu u ranim godinama?

Pre svega, stekli bi još iskustva, dobili još prilika da se usavršavaju igrajući, imali bi veće mogućnosti u odabiru novog kluba, bili bi pouzdaniji i dobijali bi više šansi kada odu u njih, pomogli bi svom trenutnom klubu koji ih transferom lansira…

Zašto srpski klub pušta igrača toliko rano?


Želi da zaradi što vise i što brže. Klub većinom ne mari za nastavak karijere, već samo želi da profitira. Igrač može da se zadrži samo ako klubu ne odgovara ponuda…

Zbog čega igrači pristaju na takve transfere?

Najviše budu zaneseni svojim partijama i umisle da su zvezde koje zaslužuju veći klub. Takođe, ne razlikuju se ni oni od klubova, žele novac.

Da li se posle kaju zbog svog odabira?

Da, oni koji ne urade ništa se kaju.

Procentualno, koliko njih pogreši ranim odlaskom?

Sigurno 75%. Bar 3 od 4.

Kakva je situacija sa onima kojima naš klub bude odskočna daska?

Oni, kada naprave odličnu karijeru, sigurno budu zahvalni i stalno spominju njihove početke vezane za srpski fudbal. Ne zaboravljaju da pokažu ljubav prema klubu i da je podele sa svima oko njih. Nema mnogo onih koji brzo ostvare nešto, ali ima onih koji vremenom postaju veliki igrači.

Kada je pravo vreme za odlazak?

Teško pitanje na koje se ne može lako odgovoriti. Sigurno ne treba žuriti, trebalo bi otići kada dostigneš neki maksimum u klubu u kojem igraš i kada dovoljno sazriš kao igrač i, pre svega, kao čovek.

Većina novih mladih igrača vremenom shvata da je greška otići prerano, ali, nažalost, odlasci se i dalje dešavaju.