Crtani ”Sunđer Bob Kockalone” i sedam smrtnih grehova

Svetski poznati crtani Sunđer Bob Kockalone nije doživeo da se bar jednom nije pustio u kući, da li za najmlađe ili starije. Međutim, Stiven Hilenburg , tvorac ove crtane serije, ipak nije samo želeo da zabavi publiku.

Američka animirana serija Sunđer Bob Kockalone je svoju prvu premijeru doživela 1. maja 1999. godine. Njen tvorac, Stiven Hilenburg, koji je krajem prošle godine preminuo u 57. godini, nije bio samo režiser, već i morski biolog. Zbog toga je radnja smeštena u Tihi okean u svima nam poznati gradić Koralovo (koji ima 538 stanovnika, to zapamtite, jer često pitaju u kvizovima!).

Zanimljiva činjenica je da se iza svih, takoreći, glavnih likova krije po jedan smrtni greh. Svaki ga u svoj svojoj banalnosti i preteranosti verodostojno predstavlja zahvaljujući humorističkim scenama u svakoj epizodi. Posle ovog članka ćete verovatno i obratiti pažnju na to.

Sunđer Bob – RAZVRAT

Izvor: beogradnocu

Daleko omiljeni, ali i u dugu ruku iritantan lik Sunđer Boba je na benigni način prikazan u svetlu razvrata. Razvrat se često vezuje za seksualnu želju i seksualni čin, mada u Sunđer Bobovom slučaju to nije tako. I sami znate da on u svakoj epizodi ima neku strastvenu želju za nečim, bilo to samo pažnja i naklonost, gde ga ona svaki put odvede u ludilo kojem se mi smejemo. Teži da pridobije svakoga, da svakome na najbizarnije načine nešto pokaže ili dokaže.

Patrik – LENJOST

Izvor: Stick PNG

Sunđer Bobov najbolji drug, Patrik, je pravo oličenje ljudske lenjosti i puke gluposti. U jednoj epizodi je čak dobio i nagradu za apsolutno nerađenje ničega u najdužem periodu, u suštini, pretekao je apsolutno svakog. On, kao što svi znate, živi ispod stene u kojoj ima samo fotelju i televizor. Čak i njegova kuća pokazuje njegovu nezainteresovanost da napreduje u životu. Kroz svaku epizodu Patrik, osim što uglavnom ne radi ništa, samo jede i gleda televizor. Zbog svoje lenjosti i gluposti upada u probleme, iako je u većini slučajeva dobrog srca (osim kad je Sunđer Bob bolji u nečemu od njega).

Lignjoslav – GNEV

Izvor: dnevno.rs

Klasični nihilista, pun ogorčenosti prema svemu što mrda na morskom dnu. Lignjoslav ne podnosi nikoga oko sebe, na svakoga gleda sa prezrenjem, nezadovoljan je svojim životom i mrzi svakog ko mu remeti mir. Najbrže od svih se razgnevi, uglavnom u svakoj epizodi vidimo Lignjoslava kako mu crveni faca od besa što se kasnije razvija u ludilo u koje ga bes odvede. U svakoj epizodi očekujemo da će sve da poubija ili da završi u ludnici.

Keba Kraba – POHLEPA

Izvor: superbeba

Evgenije Kraba je zaista najupečatljiviji prikaz jedne škrtice. Njegovo škrtičarnje izbija u svakom trenutku i na sva vrata; čak se ni on sam ne stidi to i da pokaže. Njegova pohlepa za svakim centom je prešla u ludilo, gde je on u stanju da proda sve, svoj obraz, čak i porodicu za jedan novčić. Podseća me na Molijerovog i Sterijinog ”Tvrdicu”.

Gari – PROŽDRLJIVOST

Izvor: Stick PNG

Gari je jedan stvarno zanimljiv kućni ljubimac. Osim što mjauče, iako je puž, takođe voli da čita poeziju kada mu vlasnik nije kod kuće (zato mi je i omiljeni). S obzirom da Sunđer Bob često nije kod kuće, Gari je po ceo dan sam i svoju preokupaciju je, pored poezije, pronašao u hrani. Njemu se pripisuje proždrljivost jer, gotovo u svakoj epizodi nešto žvaće (najupečatljivija je ona gde zbog čipsa mjauče ceo dan, a Sunđer Bob obilazi ceo svet da nađe prokleti čips da bi udovoljio proždrljivost svog ljubimca).

Sendi – GORDOST

Izvor: Youtube

Sendi je stvarno netipičan stanovnik Koralova. Ona je veverica i kopnena životinja koja živi u moru, pa je to odmah razlikuje od drugih stanovnika, što ona shvata na veoma egoističan način. Njena gordost se baš u tome oslikava, u potenciranju i naglašavanju da nije kao svi i da je jedinstvena. Takođe, uviđamo i samopohvalu svojih naučnih radova, za koje realno nikog nije briga. Ima tu osobinu gde želi da prikaže sebe kao nadmoćniju, pogotovo nad Sunđer Bobom u ”karate situacijama”, a usput ga koristi i kao kunića za svoja naučna eksperimentisanja.

Plankton – ZAVIST

Izvor: Wannabe Magazine

Nit većeg antiheroja, nit manjeg stvorenja. Plankton je ozloglašeni lik u celoj seriji čiji je glavni cilj da ukrade tajni recept od Keba Krabe. Njega konstantno muči zavist koju oseća prema Kebinom uspehu. Njegova zavist se ne ogleda u količini novca koju Keba ima, već u zadatom cilju da bude bolji od njega. Manifestuje se kroz najrazličitije i originalne smicalice koje Plankton smišlja da bi se dokopao recepta i nikada ne prestaje. Svaki neuspeh mu pothranjuje zavist te u svakoj sledećoj epizodi dolazi sa još luđom idejom i još većim zanosom. Važno je napomenuti da su Keba Kraba i on nekada bili najbolji prijatelji, što nam daje jasniju sliku odakle potiče ta zavist.

Ne znam koliko ste primetili gledajući redovno ovaj crtani, ali svih sedam grehova se pojavljuje u svakom liku, ne uvek, ali ponekad u zavisnosti od situacije, samo je crtani koncipiran da ipak svaki od likova bude zvanična repretentacija baš jednog, ali to nam govori drugu stvar – svi oni su uzročno-posledično povezani, svaki od njih pothranjuje onog drugog. I posle mi recite da je Sunđer Bob Kockalone crtani za decu i da bih ja koja imam 20 godina trebalo da odrastem i prestanem da ga gledam?

Pripremila: Dunja Mladenović