Ne trošite pare na naručivanje hrane kad možete brzo i lako da naučite da kuvate

Top pet stavki bez kojih ne možete da kuvate

Svako može da kuva, ali u kuvanje zahteva mnogo više od pukog ubacivanja sastojaka i nadanja da će sve ispasti kako treba. Morate da naučite osnovne tehnike kuvanja. Treba znati kako da se pripreme određene komponente jela, a bitno je i kojim redom se sve radi. Kada savladate osnovne tehnike, moći ćete da poboljšate ukus jela raznim sosevima i začinima.

  1. Koristite uvek sveže sastojke, odvojte malo vremena za kupovinu namirnica. Ako ste totalni početnik držite se recepta, nemojte menjati sastav jela, jer ne znate šta će se sa čime slagati.

2. Pripremite unapred sve sastojke i pribor za kuvanje (šerpe, noževe,rende….). Postoje razne tehnike seckanja sastojaka: na kockice, na rebarca, na stapiće, kolutiće i slično. Što su krupniji komadi to će im trebati više vremena da se skuvaju.

3. Uključite kontrastne teksture u vaša jela: kada pojedete sastojke različitih tekstura to je uživanje u jelu veće. Na primer: Stavite na makarone sa sirom mrvice hleba, ili na pire pospite iseckani peršun ili celer. Tako ćete poboljšati ukus.

4.·  Začinite vaše jelo solju i biberom: dodavanje male količine soli ili bibera može jako poboljšati ukus nekom jelu. Ako se plašite da ćete preterati, dodajte malo pa probajte. Svi veliki kuvari na kraju probaju ukus svoga jela.

5. Koristite puter u svojim jelima. Puter daje kremasto-orašasti ukus hrani. Koristite puter kad god je tražen u receptima, pa čak i kad nije !

Nadamo se da će vam ovo pomoći. Takođe mnogo možete naučiti gledanjem TV šou programa poznatih kuvara poput: ,,Jamie’s kitchen” ; ,,Chef’s table” ; ,,Hell’s Kitchen” !

Tijana Ćirković