Put fotografa

Doroteja Tipšin: ,,Ključ svakog kreativnog posla je imati svoj stil!”

Pročitajte intervju sa Dorotejom i saznajte kako je ušla u svet fotografisanja!

Kako si počela da se baviš fotografisanjem?

,,Počela sam da slikam pre 3 godine, tad sam se, bolje reći, prvi put susrela sa fotoaparatom. Do tog dana sam pomagala jednom starijem fotografu, ozbiljnom profesionalcu oko nameštanja mladenaca i modela za slikanje, jer kao što on kaže žensko oko vidi nešto što muško nikad neće moći. On me je uveo u svet wedding fotografije, krenuo je od samog početka jer nisam znala apsolutno ništa, podučio na najbolji mogući način i uvek ću mu biti zahvalna na tome”.

Da li imaš stil fotografisanja?Ako da koji?

,,Ključ svakog kreativnog posla je imati svoj stil. Ne možeš ga imati baš odmah na početku, ali ga moraš strpljivo i pažljivo graditi”.

Koji deo ti je omiljen radeći ovaj posao?

,,Sve u ovom poslu mi je omiljeno! Počev od upoznavanja različitih ljudi, obilaženja prelepih mesta, svih tih prelepih svadbenih detalja, pa do mog aparata kog gledam kao najboljeg prijatelja, stvaranja te slike, svetla, sređivanja tih istih slika, ali najlepše mi je, definitivno, kad osetim i vidim emociju između dvoje mladih, kad vidim uzbuđenu i srećnu mladu koja se sprema za svog muža, prosto se istopim i budem i ja veoma srećna i ispunjena pozitivnom energijom”.

Šta je bitno da imaš da bi postao fotograf?

,,Strpljenje, mnogo strpenja. Ukoliko pričamo o psihologiji i ophođenju sa ljudima moramo da budemo staloženi, da znamo da saslušamo i posavetujemo. Sa mladom na dan venčanja postajemo jako bliski, obraća nam se za dosta stvari i u nama vidi nekog ko joj može pomoći. Upravo u tim situacijama mi stičemo poverenje mladenaca. Ako pričamo o samoj fotografiji talenat ima udela, ali bez stalnog učenja, upornosti i ljubavi prema slikanju uspeh neće biti potpun”.

Koliko dugo ti traje jedno fotografisanje?

“Zavisi, nekad traje ceo dan, a nekad slikanje završim sa sat vremena. Sve zavisi šta se slika i naravno od sposobnosti i umeća kako fotografa tako i modela. Ukoliko je model umoran,neraspoložen, slikanje se oduži jer ne odustajem dok ne dobijem sliku kakvu sam zamislila. Zato savetujem i modelima i fotografima da kad dođu na slikanje zaborave na privatne probleme i da daju sve od sebe da posao završe kako treba. Niko, pogotovo ne mladenci na svoj najsrećniji dan, ne sme da ispašta i da oseti da ste vi tužni, neraspoloženi ili ne daj bože besni i ljuti”.

Koje si poznate ličnosti fotografisala?

,,Stvarno dosta poznatih, sad kad bih nabrajala ne bih se setila baš svih, ali izdvojila bih neke sa kojima mi je prijatno i super dok radim. To su Corona i Rimski, moja draga Aleksandra Bursać, Aleksandra Matrix, Dara Bubamara, Leon, vaterpolista Dušan Mandić i njegova divna supruga Slađa. To su samo neki kojih sam se prvo setila”.

Da možeš da izabereš jednu poznatu osobu da fotografišeš na ovoj planeti ko bi to bio?

,,Možda će biti čudno, ali oduvek sam želela da slikam Eminema. Ne znam zašto, ima tu neku super energiju i mislim da bi slike bile baš dobre”.

Kako obrađuješ slike?

,,Slike obrađujem u Lightroomu i Photoshopu. Teško je reći sad kako, morali biste da budete prisutni dok sedim satima za kompom, do ranih jutarnjih sati i onda bi videli kako. Svako ko je bio pored mene makar 15 minuta dok obrađujem, imao je istu reakciju: Jel moguće da svaki taj detalj radiš? – DA! To je ono što pravi razliku između profesionalca i amatera – detalj. Svaki detalj mora da bude na mestu i onako kako želim. Skup svih tih detalja daju pravu celovitu fotografiju koju će neko ne videti, nego uočiti,primetiti i koga će ona zadržati i oduševiti”.

View this post on Instagram

🍭

A post shared by Doroteja Tipšin (@dorotejatipsin) on

Tri omiljena iskustva sa fotografisanja?

”Teško mi je bilo da izdvojim samo tri iskustva, ali recimo, setila sam se kad se jednoj mojoj mladoj pocepala venčanica malo pre nego što je trebalo da izađe pred oltar. Naravno svaka ta situacija u očima mlade je nerešiva, odmah može svadba da stane, sve je propalo, ali se onda pojavila Doroteja koja je iz svoje torbice izvadila iglu i beli konac, pitate se odakle mi to u torbici, jednostavno znam šta se sve dešava, pa imam i makazice, lepak za trepavice, maramice, ukosnice i sve te neophodne ženske stvari i tako sam sa svojim šnajderskim umećem (da, sama sam sebi šila nekad haljine) spasila ovu svadbu. Drugi put je isto bilo spašavanje svadbe, na slikanju pre venčanja pala je kiša i mladoj je frizura bila uništena, brzo smo otišle do kuće, upalile figaro i taj dan sam bila i frizer i mogu vam reći super mi je ispala prva mladenačka frizura. Kao treće iskustvo mogu da izdvojim jedno kad sam tek počinjala da radim, došla sam kod mlade u hotelsku sobu da je slikam i pitala je da li će doći neko od njenih da napravimo i zajedničke slike, ona mi je odgovorila da je sama i da nema nikog, ni roditelje ni bilo kakvu rodbinu, a kuma će stići tek u crkvu. Tada smo na moju inicijativu pozvale konobara, naručile da jedemo, otvorile šampanjac, pustile njene omiljene pesme, pričale o svemu, smejale se i između ostalog napravile predobre slike. Na kraju mi se puno zahvalila i rekla da bi volela da sam joj sestra. Nikad se lepše nisam osećala, došlo mi je da zaplačem. I sad se ježim dok se sećam ovoga, zaista neopisiv osećaj”.

Omiljeno mesto gde si fotografisala?

,,Omiljeno mesto gde sam slikala venčanje je definitvno u Aman Resort-u na Svetom Stefanu. Venčanje na obali mora, ima li nešto lepše?”

Nadamo se da vam je Doroteja dočarala prelipi svet fotografisanja!

Tijana Ćirković